29 Aralık 2011 Perşembe

TY Marsis Gözünden Son Destan

Merhabalar,
2002 yılından beri online oyun oynayan biri olarak Son Destan'ı ele almak istiyorum ama bunu yaparken büyük bir riske girdiğim kesin. Öyle ya Topluluk Yöneticisi olduğum bir oyunun kirli çamaşırlarını dökmek çok basit ama sonrasında nasıl toplarım bilemiyorum. Artık sizlerden yardım alırım. =)

Son Destan Joygame bünyesinde tamamen Türkçe olarak Türk oyuncusuna  sunulmuş bir oyun. Aslında oyunu eleştirmeye ya da anlatmaya başlamadan önce gelin bir gameplay'ini izleyelim.






Sanırım içinizden "daha ne istiyorsun Marsis, bundan iyisini mi bulacaksın?" diyorsunuz. Kiminiz de "daha iyilerini gördüm bu ne ki?" diyebilir. Evet bu ne ki?


O halde ilk Son Destan yerden yere vuralım sonra da "Bu ne ki?" sorusuna cevap arayalım.


Son Destan 2009 yılının son baharında Türkiye'ye "Merhaba" demiş bir oyundur. MMORPG tabanlı bu oyun aslında şuana kadar Türkçe içerikteki en iyi oyun fakat muhteşem hataların barındığı ve içinde yapımcı firmanın açtığı büyük bir kanser hastalığını taşıyor. Yayıncı firma Joygame aslında buradaki rolünü iyi oynasa da eksik kaldığı anlar olmuştur. Her tüzel kimlik illaki acemilik yapacaktır, hiçbir bebek emeklemeden koşmadığı gibi "agu" demeden de "anne" demiyor.

Bırakalım yapımcıyı yayıncıyı bir kenara diyeceğim ama bırakılmaz biliyorum onların kulaklarını başka zaman çekelim. ;)
Gelelim hatalara! Arkadaş bir oyunun hatası 1 yıl sürer mi? Say say bitmeyen hataları yeni yeni düzene soktular. Yapımcı şirket (NHN ve GalaxyGate) sağolsun oyunu yapmış gerisini savmış. Joygame "aaah ah" diyorum şu oyun senin elinden çıksaydı da bir oyun gerçekten şanına yakışsaydı.
Evet oyunda dinamiği bozmayan ama OKO (PVP) sisteminde can sıkan bazı hatalara sahip, Joygame Son Destan ekibi çalışmalarını her geçen gün daha da yoğunlaştırıyor. Oyunda karakterler üzerindeki yetenek hataları dışında büyük hatalar göze çarpmıyor. Ekip olabildiğince  hızlı raporlamalar yaparak oyunu toparlıyor.

Peki Son Destan'ı eleştirirken aslında elinizde çok fazla malzeme var mı? Aslında eleştirinin en güzel yönü burada başlıyor ve ELEŞTİRİ şimdi eleştiri haline geliyor. Şuana kadar eleştiri değil sadece kötü yanlarına değinmek işlevini gerçekleştirdik. Peki eleştirdiğimizde neler söyleyebiliriz?



İşte Son Destan Eleştirisi:
Oyun dinamikte Türkiye'de en iyi grafik ve tabana sahip. Grafik olarak eleştiriye açık olmayan bu oyunda maalesef ki oyuncuya sunulan aksiyon sadece açık oö modu yani PK diye bildiğimiz katil (oyuncu öldürme) modundan öteye  gidemiyor. Oyuna birkaç savaş alanı eklenebilir mesela!
Bunun dışında oyundaki eşya çeşitsizliği aslında oyunu hem basit kılıyor hem de karmaşayı seven oyuncuya biraz uzak kalsa da oyuncu oyuna adım attığında öylece kalıyor.
Oyun yeniliğe açık bir yönetime sahip. Yani oyunda geçmişi düzeltmek yerine yenilik getirin derseniz aklınızın alamayacağı kadar yenilik getirilebilir. Bu iyi ama eski hataların üstüne gelen yenilik açıkçası çok verimli çalışmıyor. Oyunda oyuncuyu bağlayan çok unsur var. Mesela lonca sistemleri, oyuncular arasındaki diplomasiler derken oyunun grafiklerinin sunduğu şölen ve oyunun bağımlılığı tabii ki oyuncular.

Aslında oyun günümüz şartlarında oynanan birçok oyundan daha çok popüler olabilir. Çünkü hak ettiği yere  daha uzanmamış olan Son Destan yeni yeni kendini toparlasa da önünde güzel günlere varması için daha zaman var. Unutmadan oyunun yeni yaması kapıda, bakmanızda fayda var. Son Destan ekibi bugüne dek her yamada muhteşem başarılara imza atmıştır, bu yamada da iddialarını sürdüreceğe benziyorlar.

Son Destan'ı oynamak isterseniz eğer bedeninizin bağışıklık sisteminden emin olun, yoksa bağımlısı olabilirsiniz.

İyi eğlenceler


Son Destan Kayıt Ol..!
Son Destan İndir..!
Son Destan Facebook..!
Son Destan Twitter..!
Son Destan +Google..!
Son Destan +Google FAN Sayfası..!
Son Destan Youtube..!



1 yorum:

Teşekkür Ederiz.